Iki -20% sodo prekėms Sutaupykite →
5 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Velykinių sausainių ir tobulo kiaušinio baltymo glaisto receptas

Galvojate, kuo pavaišinti savo svečius per Velykų šventes? Ką manote apie velykinius sausainius? Katerina Jasek paruošė jums puikų receptą.

O mes – kaip juos pagaminti ir papuošti, viskas ypač paprasta.

Velykinių sausainių ingredientai

  • 500 g miltų
  • 130 g cukraus pudros
  • 130 g kambario temperatūros sviesto
  • 115 g medaus
  • 8 g kepimo miltelių
  • 3 arbatiniai šaukšteliai meduolių prieskonių
  • 2 kambario temperatūros kiaušiniai
  • 1 valgomasis šaukštas kakavos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo sodos

Kiaušinio baltymo glazūros ingredientai

  • 1 kiaušinio baltymas
  • 160 g cukraus pudros
  • 5 lašai citrinos sulčių

Kaip gaminti?

1. Sudėkite visus imbieriniams sausainiams skirtus ingredientus į virtuvės kombaino dubenį, naudokite K formos priedą ir leiskite tešlai pastovėti apie 10 minučių.

2. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve bent 2 valandas, bet geriausia per naktį.

3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą kočėlu iki maždaug 5 mm storio.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Naudokite viršutinį ir apatinį kaitinimą karštu oru.

5. Panaudokite velykinių sausainių formeles ir tešloje išpjaukite norimas formas. Kalbant apie dekoravimą, lengviausia tai padaryti naudojant kiaušinio formą.

6. Išpjaustytus sausainius perkelkite ant kepimo skardos su kepimo popieriumi ir kepkite 8 - 10 minučių. Atsargiai, nenudekite!

7. Leiskite paruoštiems sausainiams atvėsti ir perkelkite juos ant grotelių atvėsti. Puošti geriausia kitą dieną.

8. Paruoškite glajų. Pirmiausia, kruopščiai persijokite cukrų, kad glazūroje nesusidarytų gumuliukų.

9. Cukrų, citrinos sultis ir kiaušinio baltymą suplakite dubenyje su mediniu šaukštu iki vientisos konsistencijos.

10. Į aukštą stiklinę įdėkite konditerinį maišelį, užlenkite kraštus ant stiklinės krašto ir užpildykite glajumi. Puoškite.

Bonami patarimai, kaip sukurti tobulą kiaušinio baltymo glajų sausainiams puošti

  • Kiaušinių baltymai prieš maišant su cukrumi turi būti kambario temperatūros. Todėl leiskite jiems atvėsti.
  • Glaistui visada naudokite itin smulkų cukrų. Iš jo nesusidarys gumuliukų.
  • Sniego baltumo glazūros spalvą užtikrinsite įlašinę kelis lašus citrinos sulčių, kurias visada perkoškite per sietelį.
  • Nesistenkite palengvinti savo darbo maišydami glajų virtuviniu kombainu. Maišydami rankomis išvengsite oro burbuliukų, dėl kurių glajus sutrupėtų.
  • Tinkamas glazūros tankis yra tada, kai ištraukus plaktuvą susidaro baltymų viršūnė. Glajus neturėtų tirpti.
  • Norint išlaikyti tinkamą konsistenciją ir spalvą, glajus neturėtų liestis su metaliniais daiktais.
  • Kadangi glajus linkęs tirštėti, dirbkite su juo greitai. Išpilstykite jį į maišelį mažesnėmis porcijomis. Nepanaudotą glajų padėkite į šaldytuvą.
  • Kad glajus nesukietėtų dubenyje, uždenkite jį drėgna šluoste.
  • Glajų sunaudokite tą pačią dieną.

Sausainių dekoravimo maišelis

  • Pasirinkite tvirtus maišelius su aštriais kampais, kurie puikiai tinka nupjauti galiukui.
  • Atlenkite maišelio kampus ant stiklainio ir užpildykite jį glajumi. Užkimškite maišelį, tada nupjaukite kampą, kad padarytumėte kuo plonesnę skylutę.

Bonami patarimai, kaip dekoruoti velykinius sausainius

  • Nesvarbu, kokį dekoravimo maišelį renkatės, svarbiausia, kad skylutė būtų kuo mažesnė.
  • Užtepkite glajų ant meduolio taip tarsi rašytumėte.
  • Tepdami glajų, nesiremkite ranka į stalą.
  • Taip pat galite formuoti lašelius. Pirmiausia, suformuokite taškelį ir lėtai jį ištieskite.
  • Norėdami glazūruoti didesnį plotą, atskieskite glajų lašeliu vandens ir tepkite jį ant meduolio šepetėliu arba dantų krapštuku.
  • Prieš dažydami didesnius plotus, pirmiausia ant meduolio nupieškite kontūrą ir leiskite jam išdžiūti. Tada užpildykite centrą.
  • Paprasčiausias būdas dekoruoti meduolius yra naudojant volelį su raštu, kuriuo prieš išpjaunant formą, ant tešlos galite įspausti norimą piešinį.

Kaip laikyti sausainius, kad jie išliktų minkšti

  • Pagamintus sausainius sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą dėžutę.
  • Dėžutę laikykite vėsioje ir šiek tiek drėgnoje patalpoje. Tam puikiai tinka sandėliukas arba balkonas.