Iki -40 % atrinktoms prekėms | Sutaupykite →
10 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Kaip sutvarkyti šaldytuvą, kad maistas taip greitai nesugestų

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Bulvės, kiaušiniai, šviežios žolelės, daržovės ir įvairūs sūriai. Šaldytuvo durelių uždaryti beveik neįmanoma! Bet ką su visu tuo daryti?

Kaip užtikrinti, kad desertai neįgers kvapų, o produktų nepamiršite šaldytuvo stalčiuje?

Maisto produktų tvarkymas šaldytuve gali būti tikras iššūkis, tačiau su tinkamais pagalbininkais tai padaryti bus paprasta. Skaitykite toliau ir sužinokite, kokie priedai gali padėti – stilingi stiklainiai, buteliai ir praktiški dalykėliai, kurie palengvins jūsų kasdienybę.

1. Žolelių laikymas šaldytuve

Tinkamas žolelių laikymas šaldytuve yra pagrindinė sąlyga, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios, skanios ir kvapnios. Yra keletas būdų, kaip laikyti žoleles šaldytuve:
  • Suvyniokite į servetėlę: nuplaukite žoleles po šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suvyniokite į naują, šiek tiek drėgną servetėlę. Įdėkite žoleles į plastikinį maišelį ir palikite šiek tiek atidarytą, kad žolelės galėtų kvėpuoti. Taip šaldytuve galite laikyti petražoles, kalendras, bazilikus ir laiškinius česnakus.
  • Vandens stiklinė: nupjaukite žolelių galus ir sudėkite jas į stiklinę gėlo vandens. Uždenkite plastikiniu maišeliu ir padėkite į šaldytuvą. Vanduo turi būti keičiamas kasdien arba kas antrą dieną. Bazilikas, mėtos ir panašios žolelės taip išsilaikys ilgiau.
  • Laikymas sausai: rozmarinus, šalavijus ar čiobrelius galima tiesiog laikyti šaldytuve originalioje pakuotėje arba suvynioti į popierinę servetėlę ir įdėti į plastikinį maišelį.

2. Vaisių ir daržovių laikymas šaldytuve

Norint pailginti daržovių ir vaisių šviežumą, svarbu kaip ir kur jos laikomos šaldytuve:
  • Šaldytuve temperatūrą išlaikykite nuo 3°C iki 5°C.
  • Daržoves laikykite atskiruose stalčiuose su reguliuojama drėgme. Aukštas drėgmės lygis labiau tinka lapinėms daržovėms, o žemesnis – vaisiams.
  • Atskirkite daržoves nuo vaisių. Vaisiai išskiria etileną, kuris pagreitina maisto produktų, įskaitant daržovių, nokimą.
  • Daržovėms, kurioms reikalinga oro cirkuliacija (brokoliams, žiediniams kopūstams, agurkams, paprikoms, baklažanams), naudokite dėžutes arba maišelius su skylutėmis.
  • Supjaustytoms daržovėms rinkitės hermetiškus indus, kurie neleidžia daržovėms išdžiūti.
  • Pašalinkite šakninių daržovių, tokių kaip morkos ar ridikai, lapus, jie sugeria drėgmę iš šaknų.
  • Vaisius ir daržoves plaukite tik prieš gamindami ar valgydami. Drėgmė pagreitina gedimą.
  • Avietes, braškes ir kitas gležnas uogas bei vaisius laikykite viršutinėse šaldytuvo lentynose.

3. Maisto produktai, kurie netelpa į šaldytuvą

Ne visus maisto produktus reikia laikyti šaldytuve. Kai kuriems iš jų šaltis ar dažni temperatūros svyravimai, kuriuos sukelia nuolatinis šaldytuvo atidarymas ir uždarymas, tik kenkia. Niekada nešaldykite:
  • Pomidorai: šaldytuve jie gali prarasti skonį ir konsistenciją.
  • Duona: šaldytuve ji greičiau kietėja. Norėdami pailginti šviežumą, ją užšaldykite.
  • Bulvės: žemoje temperatūroje krakmolas virsta cukrumi, todėl pasikeičia bulvių skonis ir konsistencija.
  • Svogūnai ir česnakai: jų gedimą pagreitina drėgna aplinka. Laikykite juos sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje.
  • Egzotiniai vaisiai: mangai, papajos, ananasai ir kiti tropiniai vaisiai šaldytuve praranda skonį ir tekstūrą.
  • Moliūgai ir melionai: laikykite kambario temperatūroje, kol supjaustysite.

Papildomi patarimai, kaip sutvarkyti šaldytuvą ir jame laikyti maisto produktus

  • Skirtingo tipo maistui rinkitės konkrečią vietą (pavyzdžiui, gėrimams, pyragams, pieno produktams ir kt.). Tai leis palaikyti tvarką ir sutrumpinti laiką ieškant maisto produktų.
  • Viršutinėse lentynose paprastai būna šilčiau, o apačioje – vėsiau.
  • Mėsą ir žuvį laikykite žemiausioje lentynoje, kad sultys nenulašėtų ant kitų maisto produktų.
  • Uogienes, padažus ir sūrius laikykite šaldytuvo durelėse. Jie gali atlaikyti didesnius temperatūros svyravimus.
  • Paruoštus patiekalus laikykite ant lentynų, kur juos rasti būtų paprasčiau.
  • Naudokite permatomus konteinerius, kad žinotumėte, koks maistas yra viduje.
  • Būkite tvarūs. Pakeiskite vienkartines pakuotes skirtingų tipų ir dydžių stiklainiais. Idealiai tinka naminėms sultims, jogurtui ar granoloms gaminti.

Dažnai užduodami klausimai

Kaip valyti šaldytuvą?

Pirmiausia, išjunkite šaldytuvą ir po juo padėkite audinį. Tada iš šaldytuvo išimkite visus maisto produktus ir išmeskite sugedusius arba pasibaigusio galiojimo. Pasiruoškite kibirą su muiluotu vandeniu arba actu ir šluoste. Išimkite visus stalčius ir lentynas ir išplaukite juos kriauklėje. Tada išvalykite šaldytuvo vidų muiluotu vandeniu. Galiausiai, viską nusausinkite šluoste. Maistą atgal į šaldytuvą galite sudėti vadovaudamiesi šiame straipsnyje pateiktais patarimais.

Ką laikyti šaldytuvo durelėse?

Apačioje rekomenduojame laikyti pieną, sultis, mineralinį vandenį ir alkoholį (alų ir baltąjį vyną).

Atviras skardines ir uogienes galima padėti šiek tiek aukščiau. Durelėse taip pat galima laikyti kečupą, garstyčias ir kitus padažus.

Kaip laikyti maistą šaldiklyje?

Temperatūra šaldiklyje turi būti nuo -18 iki 20°C. Tinkamai supakuokite visus maisto produktus. Stenkitės kuo greičiau užšaldyti maistą, nes taip geriau išsaugosite jų kokybę ir konsistenciją. Niekada neužšaldykite lapinių daržovių, kepto maisto, majonezo, vaisių ir daržovių, kuriuose yra daug vandens.

Kaip paruoštą maistą laikyti šaldytuve?

Pagamintą maistą atvėsinkite ir kuo greičiau įdėkite į šaldytuvą, geriausia – per dvi valandas. Padalinkite maistą į mažesnes porcijas, kad greičiau atvėstų ir būtų lengviau pašildyti.

Kaip laikyti pieno produktus?

Idealiu atveju, pieno produktus reikėtų laikyti 4-8°C temperatūroje. Viršutinė šaldytuvo dalis ypač tinka pieno, jogurto, sūrio ir kitų pieno produktų laikymui. Visų šių maisto produktų galiojimo laikas yra gana ilgas, išskyrus šviežius produktus. Todėl visada laikykitės rekomenduojamos galiojimo datos, nurodytos ant gaminio pakuotės.