Ar vakar pirkti pomidorai per greitai suminkštėjo? Ir kodėl po dviejų dienų duona tapo kieta kaip akmuo? Ar jus erzina, kiek daug maisto išmetate? Nesate vieni. 2021 m. duomenimis*, maždaug 56 kilogramai maisto vienam žmogui per metus atsiduria šiukšliadėžėse; didžioji dalis šių atliekų susidaro namų ūkiuose.
Metas tai pakeisti. Sužinokite, kaip teisingai laikyti maistą šaldytuve, bei atraskite praktinių patarimų ir gudrybių, kaip pratęsti kepinių, vaisių, daržovių ar net prieskoninių žolelių šviežumą.
Už tai jums atsidėkos ne tik planeta, bet ir jūsų piniginė.
Kaip tinkamai laikyti maistą? Paslaptis slepiasi tinkamoje pakuotėje.
Kaip laikyti maistą šaldytuve, kad jis kuo ilgiau išliktų šviežias ir skanus? Jums reikės šaldytuvo organizatorių ir maisto dėžučių. Atminkite, kad kiekviena šaldytuvo lentyna ir stalčius turi savo paskirtį ir tinka skirtingos rūšies maistui.
Obuolius ir kriaušes šaldytuve laikykite atskirai nuo kitų vaisių ir daržovių. Jie išskiria etileną, kuris pagreitina kitų produktų nokimą.
Lapinius žalumynus saugokite plastikiniuose maišeliuose arba stikliniuose induose su popieriniais rankšluosčiais, kad išvengtumėte kondensato ir greito gedimo.
Kiaušinius laikykite originalioje pakuotėje arba sandariame inde. Juos laikykite vidurinėje arba apatinėje lentynoje, pasvirusiais galais žemyn. Taip trynys išliks idealioje padėtyje viduryje, o baltymas nenukris žemyn ir nepagreitins gedimo.
Žalią mėsą laikykite uždaruose induose ir padėkite ant apatinės lentynos.
Žuvį įdėkite į negilų indą ir uždenkite ledu. Geriausia būtų ledą keisti kiekvieną dieną, kad žuvis kuo ilgiau išliktų šviežia.
Pieno produktus laikykite viršutinėje lentynoje, kur temperatūra yra stabili. Kietąjį sūrį laikykite uždengtą arba suvyniotą į vašku padengtą popierių. Folijoje jis greitai supelys. Neatidarytą jogurtą palikite originalioje pakuotėje. Atidarytą perkelkite į stiklinį ar plastikinį indą su sandariai prigludusiu dangteliu, kad jame nesiveistų bakterijos.
Šviežias prieskonines žoleles suvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį ir įdėkite į plastikinį maišelį šaldytuve.
Grybus šaldytuve laikykite ne daugiau kaip dviem sluoksniais orui pralaidžiame inde. Prieš padėdami laikymui šaldytuve jų neplaukite, kad nesugestų.
Maisto likučius ir atidarytas skardines laikykite uždaruose induose ant vidurinių lentynų.
Neplautus arbūzus galima laikyti kambario temperatūroje jei planuojate juos suvalgyti per 1-2 savaites. Norėdami pailginti arbūzų galiojimo laiką iki 2-3 savaičių, laikykite juos šaldytuve. Pjaustytus arbūzus laikykite šaldytuve sandariame inde arba tvirtai suvyniotus į plastikinę plėvelę.
Sviestą palikite originalioje pakuotėje, kol atidarysite. Išpakuotą sviestą sudėkite į sviestinę arba suvyniokite į foliją ir įdėkite į sandarų indą.
Bonami patarimas: norėdami, kad džiovinti vaisiai ir riešutai ilgiau išliktų švieži, laikykite juos šaldytuve. Tiek vienus, tiek kitus laikykite sandariame inde, kad jie neįgertų drėgmės ir kvapų nuo kitų maisto produktų. Puikiai tinka plastikiniai ar stikliniai indai su sandariai prigludusiais dangteliais arba užspaudžiami maišeliai.
Maisto produktų laikymui įsigykite tinkamas dėžutes ir talpas.
Tinkamai laikykite maistą. Taip prailginsite šviežumą ir išsaugosite puikų skonį.
Šaldiklis – ideali vieta laikyti maisto produktus, kurių iš karto nesuvalgysite. Toliau pateikiame keletą patarimų, kaip teisingai ir saugiai laikyti maistą šaldiklyje.
Sriubas, sultinius ir padažus šaldykite ledo kubelių arba mažesniuose indeliuose. Užšaldę juos galite perkelti į šaldymo maišelius – taip sutaupysite vietos.
Mėsą ir žuvį kruopščiai įvyniokite į foliją arba vakuuminius maišelius.
Šaldiklyje laikomi vaisiai puikiai tinka kokteiliams gaminti. Tačiau rinkitės prinokusius, o ne pernokusius vaisius. Šaldymui tinka uogos, pavyzdžiui, braškės, avietės, mėlynės ir gervuogės, taip pat ananasai, mangai ir papajos. Persikus ir abrikosus prieš užšaldant reikėtų blanširuoti.
Norint, kad duona ir kiti kepiniai išliktų švieži, juos iš karto užšaldykite. Prieš užšaldant, juos galima supjaustyti griežinėliais, kad būtų lengviau naudoti.
Žoleles galima supjaustyti ir užšaldyti ledo formelėse su trupučiu vandens arba aliejaus.
Bonami patarimas: prieš užšaldymą daržoves nuplikykite. Taip užtikrinsite, kad jos nepraras spalvos, skonio ir tekstūros. Trumpam panardinkite daržoves į verdantį vandenį ir iškart atvėsinkite šaltame vandenyje.
Maisto laikymas sandėliuke gali atrodyti kaip sudėtinga užduotis. Juk ten yra įvairių rūšių maisto produktų ir kiekvienam jų galioja šiek tiek kitokios taisyklės. Tačiau tiesa kiek kitokia. Jums reikės kuo daugiau indų, tiek plastikinių, tiek stiklinių, tačiau svarbu, kad jie gerai užsidarytų.
Bulves, svogūnus ir česnakus laikykite vėsioje ir sausoje vietoje. Niekada nelaikykite jų kartu, nes svogūnai sukelia bulvių dygimą.
Bananus laikykite sandėliuke, o ne šaldytuve. Norėdami sulėtinti jų nokimą, atskirkite bananus nuo kekės ir apvyniokite kotelius folija. Laikykite juos atokiau nuo obuolių, kriaušių ir svogūnų, nes jie pagreitina nokimą.
Sausus ir birius maisto produktus, riešutus bei džiovintus vaisius saugokite sandariuose induose ar maišeliuose, kad apsaugotumėte juos nuo drėgmės ir kenkėjų. Miltus laikykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių, kad jie nesugestų.
Duoną laikykite duoninėje arba duonos maišelyje.
Aliejų ir actą laikykite tamsioje, vėsioje, atokiau nuo lango esančioje vietoje.
Prieskonius ir prieskonines žoleles laikykite stikliniuose arba plastikiniuose indeliuose, kad kuo ilgiau išliktų jų aromatas ir skonis.
Konservuotus maisto produktus laikykite vėsioje, sausoje vietoje. Reguliariai tikrinkite jų galiojimą ir išmeskite pasibaigusio galiojimo konservus.
Kaip sandėliuke laikyti maisto produktus? Būtina turėti pakankamai stiklainių, dėžučių ir indelių.
Prieskonius ir prieskonines žoleles laikykite stikliniuose arba plastikiniuose indeliuose.
Svogūnus visada laikykite atskirai. Jie pagreitina bulvių dygimą.