5 € jumsRegistracijaPrisijungimas5 € jumsKrepšelis
PradžiaPradžiaĮkvėpimas

Kaip mėgautis vynu

Įžengėme į spalvingas rudens dienas, kai derlius jau nuimtas ir pagaliau galime džiaugtis savo darbo vaisiais.

Ar esate pasirengę švęsti? Parengėme keletą patarimų, kaip mėgautis vynu.

Vyno etiketas – pagrindinės vyno gėrimo taisyklės

Vynas – tai kur kas daugiau nei išskirtinai apdorotos vynuogės, kuriomis mėgaujasi viso pasaulio gurmanai – tai saulė, žemė, vyndarys ir tradicijos. Vynas – tai patirtis!

Vynu reikia rūpintis ypač kruopščiai – nuo pirmos akimirkos, butelio pasirinkimo, pilstymo iki paskutinio lašo. Tačiau, kad galėtumėte juo iš tiesų mėgautis, turite šiek tiek išmanyti vyno etiketą:

  1. Atidarydami vyno butelį, stenkitės tai daryti kaip galima tyliau.
  2. Pilstydami vyną, laikykite butelį už jo dugno.
  3. Pripildykite taurę mažiau nei iki pusės ir leiskite vyno aromatui atsiskleisti.
  4. Laikykite taurę už kotelio arba pagrindo.
  5. Užuoskite vyno kvapą.
  6. Mažais gurkšneliais leiskite gomuriui ištirti visą skonio paletę.

Kaip derinti vyną su maistu?

Vyno aromatą atskleidžia tinkamos vyno taurės, kuri išryškina jo savybes, pasirinkimas.


Putojantis vynas – kaip aperityvas arba prie deserto
Putojančius vynus patiekiame kaip aperityvą, kad sužadintų maisto troškimą ir papildytų maisto skonį. Gaivūs, sausi putojantys vynai geriausiai dera su jūros gėrybių užkandžiais, o saldesni ir aromatingesni gali būti patiekiami prie desertų.
Baltasis vynas – užkandžiams, žuviai ar desertui
Lengvesni baltieji vynai turėtų būti patiekiami prie užkandžių, jūros gėrybių ir paprastų žuvies patiekalų, o stipresni baltieji vynai puikiai dera su padažuose virta žuvimi. Saldūs baltieji vynai puikiai papildys desertus su migdolais, lazdyno riešutais ar ožkos sūriu.
Rožinis vynas – derinkite su užkandžiais ar mėsa
Dėl lengvo ir gaivaus skonio, rožinį vyną galima patiekti prie užkandžių, taip pat prie rūkytos mėsos.
Raudonasis vynas – derinkite su sūriu ir raudona mėsa
Raudonieji vynai geriausiai dera su vidutinio arba labai sodraus skonio sūriais ir subtiliai prieskoniais pagardintais paukštienos, veršienos, ėrienos ir triušienos patiekalais. Išraiškingesnio skonio raudonąjį vyną patiekite su elniena ir kepsniais, o jauną raudonąjį vyną – su antiena ir žąsimi.
Brandintas vynas
Tai vynas, brandintas specialiose ąžuolo statinėse, kuriose jis įgauna norimų būdingų aromatų (pvz., vanilės, karamelės, rūkymo ir kt.). Jis puikiai papildo stipraus skonio patiekalus, pavyzdžiui, ant grotelių keptus, raudonąsias paprikas ir patiekalus su sūriu. Šį vyną patiekite su stikline vandens.

Kaip tinkamai laikyti vyną?

Idealios vyno laikymo sąlygos labai priklauso nuo drėgmės, saulės spindulių poveikio ir galimų temperatūros svyravimų, todėl rekomenduojame butelius laikyti vėsioje, tamsioje ir drėgnoje vietoje. Vynas taip pat gali būti laikomas šaldytuve arba vyno šaldytuve. Įsitikinkite, kad buteliai yra paguldyti, tačiau jei vyną planuojate netrukus atidaryti, jį galite pastatyti.

Kaip laikyti atidarytą vyną

Atvirus vyno butelius reikėtų laikyti šaldytuve, tačiau raudonąjį vyną galima laikyti spintelėje. Bet kuriuo atveju, jie turėtų būti sandariai uždaryti. Atidarius, putojantį vyną galima gerti iki 3 dienų, raudonąjį – rekomenduojama gerti nuo 3 iki 5 dienų, baltąjį ir rožinį vyną galima gerti nuo 5 iki 7 dienų.

Kas yra vyno dekantavimas?

Jeigu namuose turite senesnio vyno butelį (ypač jei tai raudonasis vynas), prieš patiekiant, pravartu pirmiausia jį išvėdinti arba dekantuoti. Šis procesas pašalina nuosėdas ir leidžia vynui kvėpuoti.

Kaip dekantuoti? Įpilkite vyną į dekanterį ir kelis kartus pasukite. Tada palaukite 10-30 minučių. Kuo ilgiau vynas bus laikomas dekanteryje, tuo daugiau aromato išsiskirs.

PATARIMAS: Priešingai nei raudonųjų vynų, daugumos baltųjų vynų nereikia aeruoti, todėl paprastai dekantuojame tik senesnius baltuosius vynus.

Panašūs įkvėpimai