Atraskite Bonami Selection lovas | Išsirinkite lovą →
10 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Kaip laikyti sausainius, kad jie išliktų švieži iki Kalėdų

Kalėdinius sausainius dažnai kepame likus kelioms savaitėms iki didžiosios šventės. Tinkamas sausainių laikymas yra ypač svarbus norint išsaugoti jų šviežumą, tekstūrą ir skonį.

Tačiau skirtingiems sausainiams reikia skirtingų sąlygų.

Padėsime išvengti klaidų ir išlaikyti sausainius šviežius.

Kaip laikyti kalėdinius sausainius

Sausainiams, kuriuos reikia suminkštinti, pravers drėgmė. Todėl jiems laikyti idealiai tiks popierinės dėžutės, išklotos servetėle.

Taip galite laikyti keksus, pyragus ir jau paruoštus sausainius su įdaru. Meduolius galite laikyti ir keraminiame inde.

Laikykite juos vėsioje ir tamsioje patalpoje arba balkone. Tačiau apsaugokite nuo temperatūros svyravimų.

Patarimas: kepate paskutinę minutę? Kad meduolis greičiau suminkštėtų, į dėžutę įdėkite griežinėliais pjaustytą obuolį. Tačiau jis neturėtų liesti sausainio.

Kaip laikyti kalėdinius sausainius su įdaru

Konditerijos gaminius, kurie yra jautresni drėgmei ir temperatūros pokyčiams, geriausia laikyti skardinėse arba plastikinėse skardinėse, išklotose servetėlėmis.

Trapūs ir sausainiai be įdaro turi būti laikomi skardinėse vėsioje ir tamsioje patalpoje, pvz. prieškambaryje, sandėliuke ar verandoje. Jie išliks tokie pat traškūs.

Sausainius pripildytus sviestiniu kremu laikykite šaldytuve sandariose plastikinėse dėžutėse, kad nesušlaptų ir nesugertų kitų maisto produktų kvapų.

Patarimas: prieš padėdami sausainius laikymui, leiskite visiškai atvėsti, kad jie nesušlaptų ir neprarastų savo struktūros.

Kaip laikyti kalėdinius žaliavalgiškus ir nekeptus sausainius

Nekepti sausainiai dažnai yra jautresni saugojimui, nes juose gali būti termiškai neapdorotų ingredientų, kremų ar kitų drėgnų ingredientų. Todėl laikykite juos hermetiškame inde, išklotame aliuminio folija.

Geriausia juos laikyti šaldytuve. Nekeptų sausainių galiojimo laikas paprastai trumpesnis nei keptų. Stenkitės suvartoti per kelias dienas ar savaitę, priklausomai nuo naudojamų ingredientų.

Patarimas: Keli lašai alkoholio padės išsaugoti ir užtikrins ilgesnį nekeptų sausainių galiojimo laiką.

Dažnai užduodami klausimai

Kiek laiko skirtingų rūšių sausainiai išlieka švieži?

Sauso tipo sausainiai: tinkamai laikant gali išsilaikyti iki mėnesio.

Sausainiai su įdaru arba grietinėle: šaldytuve paprastai laikosi 3–7 dienas.

Šaldyti sausainiai: šaldiklyje gali išsilaikyti iki 6 mėnesių neprarandant kokybės.

Kaip teisingai laikyti sausainius?

Bute laikant saldainius per šiltoje aplinkoje, jie gali greitai sugesti, todėl svarbu rasti vėsią vietą. Dėl netinkamai uždarytų indų sausainiai sukietėja ir praranda minkštumą. O jei kartu laikysite skirtingų stipriai aromatizuotų rūšių sausainius, kyla pavojus, kad susimaišys aromatai ir skoniai. Todėl kiekvienai rūšiai naudokite atskirą dėžutę ar indą.

Kaip laikyti sausainius be glitimo?

Jei namuose turite ir įprastų miltinių gaminių, sausainius be glitimo laikykite atskirai nuo kitų rūšių sausainių, kad išvengtumėte kryžminės taršos glitimu.

Kaip panaudoti sausainių likučius?

Sausainių likučius galima panaudoti, pavyzdžiui, gaminant desertus: tiramisu ar tortus, kuriuose sutrintus sausainius galima naudoti kaip pagrindą ar papuošimą. Sausainius taip pat galite tiesiog užšaldyti, tačiau nepamirškite, kad šaldymui tinka tik sausainiai be kremo.

Kiek laiko sviestinis kremas išsilaiko sausainiuose?

Sviestinis kremas sausainiuose laikysis apie 7 dienas, jei bus laikomas sandariame inde šaldytuve. Jei planuojate sausainius laikyti ilgiau, geriau juos ruošti be kremo ir užpilti prieš pat patiekimą.