Kalėdinius sausainius dažnai kepame likus kelioms savaitėms iki didžiosios šventės. Tinkamas sausainių laikymas yra ypač svarbus norint išsaugoti jų šviežumą, tekstūrą ir skonį.
Tačiau skirtingiems sausainiams reikia skirtingų sąlygų.
Padėsime išvengti klaidų ir išlaikyti sausainius šviežius.
Sausainiams, kuriuos reikia suminkštinti, pravers drėgmė. Todėl jiems laikyti idealiai tiks popierinės dėžutės, išklotos servetėle.
Taip galite laikyti keksus, pyragus ir jau paruoštus sausainius su įdaru. Meduolius galite laikyti ir keraminiame inde.
Laikykite juos vėsioje ir tamsioje patalpoje arba balkone. Tačiau apsaugokite nuo temperatūros svyravimų.
Patarimas: kepate paskutinę minutę? Kad meduolis greičiau suminkštėtų, į dėžutę įdėkite griežinėliais pjaustytą obuolį. Tačiau jis neturėtų liesti sausainio.
Konditerijos gaminius, kurie yra jautresni drėgmei ir temperatūros pokyčiams, geriausia laikyti skardinėse arba plastikinėse skardinėse, išklotose servetėlėmis.
Trapūs ir sausainiai be įdaro turi būti laikomi skardinėse vėsioje ir tamsioje patalpoje, pvz. prieškambaryje, sandėliuke ar verandoje. Jie išliks tokie pat traškūs.
Sausainius pripildytus sviestiniu kremu laikykite šaldytuve sandariose plastikinėse dėžutėse, kad nesušlaptų ir nesugertų kitų maisto produktų kvapų.
Patarimas: prieš padėdami sausainius laikymui, leiskite visiškai atvėsti, kad jie nesušlaptų ir neprarastų savo struktūros.Nekepti sausainiai dažnai yra jautresni saugojimui, nes juose gali būti termiškai neapdorotų ingredientų, kremų ar kitų drėgnų ingredientų. Todėl laikykite juos hermetiškame inde, išklotame aliuminio folija.
Geriausia juos laikyti šaldytuve. Nekeptų sausainių galiojimo laikas paprastai trumpesnis nei keptų. Stenkitės suvartoti per kelias dienas ar savaitę, priklausomai nuo naudojamų ingredientų.
Patarimas: Keli lašai alkoholio padės išsaugoti ir užtikrins ilgesnį nekeptų sausainių galiojimo laiką.
Sauso tipo sausainiai: tinkamai laikant gali išsilaikyti iki mėnesio.
Sausainiai su įdaru arba grietinėle: šaldytuve paprastai laikosi 3–7 dienas.
Šaldyti sausainiai: šaldiklyje gali išsilaikyti iki 6 mėnesių neprarandant kokybės.
Bute laikant saldainius per šiltoje aplinkoje, jie gali greitai sugesti, todėl svarbu rasti vėsią vietą. Dėl netinkamai uždarytų indų sausainiai sukietėja ir praranda minkštumą. O jei kartu laikysite skirtingų stipriai aromatizuotų rūšių sausainius, kyla pavojus, kad susimaišys aromatai ir skoniai. Todėl kiekvienai rūšiai naudokite atskirą dėžutę ar indą.