Ši svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie failų naudojimą, taikymą ir patvirtinimą rasite čia

ok
Menu
5 € jumsRegistracijaPrisijungimas5 € jumsKrepšelis
PradžiaPradžiaĮkvėpimas

Kokias taures pasirinkti baltam, raudonam ir putojančiam vynui

Mums skanus vynas yra tikras džiaugsmas. Tikime, kad norint įvertinti jį visais pojūčiais, nebūtina būti vyndariu ar someljė. Skonius ir aromatus galima atskleisti ir tinkamai patiekiant. Tereikia laikytis kelių taisyklių.

Perskaitykite mūsų patarimus, kokias vyno taures rinktis ir kokioje temperatūroje geriausia patiekti vyną.

Vyno taurės

Vynui patiekti geriausia tinka iš aukštos kokybės skaidraus stiklo pagamintos taurės. Tokios taurės leis plačiai vyno skonių gamai visiškai atsiskleisti.

Kuo plonesnis stiklas, tuo geriau. Sukdami vyną plonasienėje taurėje geriau įvertinsite jo klampumą.

Taigi, nedvejodami griebkite talpesnes vyno taures. Jose nuostabus vyno aromatas taip greitai neišsisklaidys.

 

 

Balto vyno taurės

Geriausios taurės baltam vynui patiekti yra tulpės formos. Jose aromato sklaida lėtesnė. O tai reiškia, kad mėgautis užburiančiu skoniu galėsite dar ilgiau!

Kuo baltasis vynas aromatingesnis ir sodresnis, tuo taurė gali būti atviresnė.

Kadangi baltieji vynai patiekiami šalti, laikykite taurę už kotelio kuo žemiau, taip vyno nešildysite savo skleidžiama šiluma.

Rožinius vynus taip pat galima patiekti tulpės formos taurėse.

 

 

Raudono vyno taurės

Baliono formos taurės raudonam vynui taip sukurtos dėl labai praktiškos priežasties: skoniui ir aromatui atsiskleisti būtina pakankama erdvė.

Kadangi raudonas vynas neturėtų būti patiekiamas šaltas, raudono vyno taurės kojelė paprastai būna trumpesnė. Nors raudono vyno taurę galime laikyti su trimis pirštais ties kojelės viršumi, net ir tokiu atveju neturėtume liesti taurės.

O kiek į taurę įpilti? Pripildykite ją trečdaliu, taip vynas taurėje turės pakankamai erdvės atskleisti visas vynuogių, iš kurių yra pagamintas, stipriąsias puses.

 

 

Šampano ir desertinio vyno taurės

Putojančiais vynais geriausia mėgautis fleitos formos taurėse. Siauroje taurėje puikiai išryškės burbuliukai ir nuo pilstymo atsiradusios putos.

Desertiniams vynams su dideliu alkoholio kiekiu tinka mažos taurės siaurais kraštais, iš kurių aromatas taip greitai neišsisklaido.

 

 

Patiekimo temperatūra

Vynų skoniui gali pakenkti netinkama serviravimo temperatūra. Raudonus vynus prieš patiekiant reikėtų apie 20 minučių atšaldyti šaldytuve. Kadangi balti vynai patiekiami šalti, juos šaldytuve laikyti reikia ilgiau.

  • Jaunas ir lengvas baltas vynas 7-10°C
  • Brandus, sodraus skonio baltas vynas 10-12°C
  • Jaunas ir lengvas raudonas vynas 14-16°C
  • Brandus ir sodrus raudonas vynas 16-18°C
  • Visiškai brandus raudonas vynas 18-20°C
  • Jaunas ir vaisinis rožinis vynas 8-10°C
  • Brandus ir aromatingas rožinis vynas 10-12°C
  • Šampanas 5-7°C
  • Putojantis vynas 8 -10°C
  • Likerinis vynas 6-8°C

 

 

Kaip atidaryti vyną kaip profesionalui

  • Nuimkite foliją.
  • Kamščiatraukį lėtai įsukite į kamštį. Atsargiai: neįsukite kamščio į butelį, kad neužterštumėte vyno.
  • Užsukite kamštinį sraigtą taip, kad virš kamščio liktų nuo vienos iki pusantros spiralės apsisukimo.
  • Paspauskite kamštinio atsuktuvo rankenėles taip, kad kamštis išeitų beveik iki galo.
  • Tada pirštais lėtai išsukite kamštį.
  • Jei teisingai atlikote šiuos veiksmus, atidarydami butelį neišgirsite sprogimo garso, kuris rodo, kad vyno butelyje slėgis staigiai pasikeitė.

Kaip atidaryti vyną be kamščiatraukio (tikrai ne kaip profesionalui)

Po ranka neturite kamščiatraukio? Tikriausiai nelieka nieko kito, kaip tik improvizuoti. Ir, deja, rizikuojate sugadinti vyną.

Kaip kamščiatraukį galite naudoti, pavyzdžiui, ilgą raktą, kurį įstrižai įgręžkite į kamštį ir stipriai traukdami ištraukite kamštį.

Arba galite naudoti žiebtuvėlį, kuriuo reikia kaitinti butelio kaklelį po kamščiu, kol dėl temperatūros pokyčio butelyje susidaro stiprus slėgis, kuris ir išstums kamštį. Tačiau butelį būtina kaitinti bent 3 minutes. Toks atidarymo būdas yra pakankamai pavojingas ne tik dėl žiebtuvėlio, bet ir įkaitusio stiklo sukeltų nudegimų.

 

 

Kiek laiko galima vartoti atidarytą vyną

Geriausia vynu mėgautis tą dieną, kai atidarote butelį. Kitą dieną jis nesuges, tačiau jo skonis tikrai bus kitoks. Tai vėlgi priklauso nuo vyno rūšies. Atminkite, kad nepabaigtą vyną visada galite naudoti maisto gaminimui.

  • Putojantį vyną, užkimštą kamščiu, reikia suvartoti per 2-3 dienas.
  • Rožinį vyną, užkimštą kamščiu ir laikomą šaldytuve, reikia suvartoti per 5-7 dienas.
  • Baltą vyną, užkimštą kamščiu ir laikomą šaldytuve, reikia suvartoti per 3-5 dienas.
  • Raudonasis vynas, laikomas tamsioje vietoje su kamštiniu kamščiu, savo skonį išlaikys 3-5 dienas.

 

 

Kaip laikyti vyną

Jei vyną norite laikyti namuose net kelis mėnesius, pasirūpinkite jo laikymo sąlygomis.

Įprastiems vynams laikyti neprireiks vyno rūsio ir pakaks vadovautis keliomis pagrindinėmis taisyklėmis.

  • Vyno butelius laikykite horizontaliai. Kamštis turi liestis su vynu. Tai neleis jam išdžiūti, o į butelį nepateks oro, kuris sugadintų vyną.
  • Nelaikykite vyno tiesioginėje šviesoje. Pageidautina, kad būtų tamsu.
  • Pasirūpinkite, kad vyno buteliai būtų padėti stabiliai.
  • Patalpos, kurioje laikysite vyną, temperatūra turėtų būti apie 7-16°C.
  • Esant aukštesnei nei 20°C temperatūrai, vynas greičiau sensta, jo aromatas silpnėja, o skonis tampa blankus.
  • Drėgmė turėtų būti apie 65%.

 

 

Panašūs įkvėpimai