Trumpiausia metų naktis iš tiesų užburia žavesiu ir mistika. Kiekvienais metais iš žolynų pinami ir plukdomi vainikai, kūrenami dideli laužai, skamba dainos, įsisiūbuoja šokiai, o naktį sutemus, leidžiamasi į paslaptingojo paparčio žiedo paieškas. Nors kiekviena šeima turi savo šventimo tradicijas, šiame straipsnyje apibendrinome pagrindinius aspektus, kuriais reikia pasirūpinti, kad Joninių šventė iš tiesų pavyktų. Kaip manote, galbūt šiais metais paparčio žiedą rasite jūs?
Švęsdami Jonines, lietuviai grįžta prie savo baltiškųjų šaknų. Tai šventė, kurios metu ne tik vykstame į gamtą, bet ir natūraliais tonais bei medžiagomis puošiame stalą bei sukuriame šventinę nuotaiką.
Vasaros saulėgrįžos metu neapsieisite be tradicinės lininės staltiesės.
Šventinį stalą papildykite žemės atspalvių žvakidėmis ir prie jų derančiomis žvakėmis, kurių liepsna pasitarnaus ir atbaidant uodus.
Pievų gėlės garsėja savo gydomąja ir magiška galia, todėl stalą būtinai papuoškite jų puokštėmis molinėse ar keraminėse natūralių tonų vazose.
Ar žinojote, kad Joninių metu dėkojama Saulei už šilumą ir prašoma gausaus derliaus? Dėl savo apvalios formos ir geltonos spalvos, Joninių sūris yra laikomas tokios padėkos simboliu. Be to, jį pagaminti paprasta, o skonis nepaliks abejingų.
Jums reikės:
1. Pieną pašildykite iki 80 laipsnių. Ant silpnos ugnies ir lėtai maišydami į karštą pieną dėkite varškę. Maišykite, kol pradės skirtis išrūgos.
2. Paimkite vandeniu sudrėkintą audeklą ir įdėkite į sietelį arba kiaurasamtį. Išrūgoms atsiskyrus, nukoškite masę į kiaurasamtį padengtą audeklu.
3. Karštą varškės masę supilkite į puodą su išplaktais kiaušiniais, įberkite kmynų ir druskos. Į masę sudėkite sviestą. Nuolat maišykite, kol masė pradės lipti prie puodo kraštų.
4. Kai masė paruošta, puodo turinį dėkite į paruoštą indą. Leiskite sūriui atvėsti iki kambario temperatūros. Kai atvės, įdėkite į šaldytuvą bent 1 valandai (o geriausia nakčiai).
5. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir patiekite sūrio lėkštėje.
Ši šventė neįsivaizduojama be medinių elementų – stalą galite papildyti padėkliukais, užkandžių lėkštėmis iš ąžuolo, bambuko ar bet kokios kitos medienos. Juos derinkite su gėlių motyvais puoštomis servetėlėmis.
Sakoma, kad per Jonines alus simbolizuoja gerą grūdų derlių, todėl be tradicinio sūrio, per Jonines tikrai neturėtų trūkti bokalų alaus.