Mums skanus vynas yra tikras džiaugsmas. Tikime, kad norint įvertinti jį visais pojūčiais, nebūtina būti vyndariu ar someljė. Skonius ir aromatus galima atskleisti ir tinkamai patiekiant. Tereikia laikytis kelių taisyklių.
Perskaitykite mūsų patarimus, kokias vyno taures rinktis ir kokioje temperatūroje geriausia patiekti vyną.Vynui patiekti geriausia tinka iš aukštos kokybės skaidraus stiklo pagamintos taurės. Tokios taurės leis plačiai vyno skonių gamai visiškai atsiskleisti.
Kuo plonesnis stiklas, tuo geriau. Sukdami vyną plonasienėje taurėje geriau įvertinsite jo klampumą.
Taigi, nedvejodami griebkite talpesnes vyno taures. Jose nuostabus vyno aromatas taip greitai neišsisklaidys.
Geriausios taurės baltam vynui patiekti yra tulpės formos. Jose aromato sklaida lėtesnė. O tai reiškia, kad mėgautis užburiančiu skoniu galėsite dar ilgiau!
Kuo baltasis vynas aromatingesnis ir sodresnis, tuo taurė gali būti atviresnė.
Kadangi baltieji vynai patiekiami šalti, laikykite taurę už kotelio kuo žemiau, taip vyno nešildysite savo skleidžiama šiluma.
Rožinius vynus taip pat galima patiekti tulpės formos taurėse.Baliono formos taurės raudonam vynui taip sukurtos dėl labai praktiškos priežasties: skoniui ir aromatui atsiskleisti būtina pakankama erdvė.
Kadangi raudonas vynas neturėtų būti patiekiamas šaltas, raudono vyno taurės kojelė paprastai būna trumpesnė. Nors raudono vyno taurę galime laikyti su trimis pirštais ties kojelės viršumi, net ir tokiu atveju neturėtume liesti taurės.
O kiek į taurę įpilti? Pripildykite ją trečdaliu, taip vynas taurėje turės pakankamai erdvės atskleisti visas vynuogių, iš kurių yra pagamintas, stipriąsias puses.Putojančiais vynais geriausia mėgautis fleitos formos taurėse. Siauroje taurėje puikiai išryškės burbuliukai ir nuo pilstymo atsiradusios putos.
Desertiniams vynams su dideliu alkoholio kiekiu tinka mažos taurės siaurais kraštais, iš kurių aromatas taip greitai neišsisklaido.
Vynų skoniui gali pakenkti netinkama serviravimo temperatūra. Raudonus vynus prieš patiekiant reikėtų apie 20 minučių atšaldyti šaldytuve. Kadangi balti vynai patiekiami šalti, juos šaldytuve laikyti reikia ilgiau.
Po ranka neturite kamščiatraukio? Tikriausiai nelieka nieko kito, kaip tik improvizuoti. Ir, deja, rizikuojate sugadinti vyną.
Kaip kamščiatraukį galite naudoti, pavyzdžiui, ilgą raktą, kurį įstrižai įgręžkite į kamštį ir stipriai traukdami ištraukite kamštį.
Arba galite naudoti žiebtuvėlį, kuriuo reikia kaitinti butelio kaklelį po kamščiu, kol dėl temperatūros pokyčio butelyje susidaro stiprus slėgis, kuris ir išstums kamštį. Tačiau butelį būtina kaitinti bent 3 minutes. Toks atidarymo būdas yra pakankamai pavojingas ne tik dėl žiebtuvėlio, bet ir įkaitusio stiklo sukeltų nudegimų.
Jei vyną norite laikyti namuose net kelis mėnesius, pasirūpinkite jo laikymo sąlygomis.
Įprastiems vynams laikyti neprireiks vyno rūsio ir pakaks vadovautis keliomis pagrindinėmis taisyklėmis.