Užuot vakarieniavę priešais televizorių, pasimėgaukite prabanga prie gražiai padengto stalo. Pamatysite - vakaro atmosfera bus nepamirštama. Galbūt neprisimenate, kaip tinkamai paruošti stalą? Priminsime jums stalo etiketo ir serviravimo taisykles, bei padėsime rasti gražų indų rinkinį, kuris puikiai tiks tai ypatingai progai.
Įprasta vakarienė nuo oficialios skiriasi stalo įrankių ir taurių skaičiumi. Kasdienė, neoficiali vakarienė tikrai neprivalo paklusti visoms etiketo taisyklėms, bet proginiai, oficialūs patiekalai turėtų būti serviruojami laikantis etiketo. Nors svarbias sukaktis švenčiame ne kasdien, pasitelkdami etiketo principus galime ir kasdienę vakarienę paversti šiek tiek ypatingesne.
Jums prireiks :
Nepakartojamą vakaro atmosferą papildys dekoracijos iš gamtos. Stalo viduryje tinka žema vaza su šviežia puokšte arba dubuo su džiovintomis gėlėmis. Rinkitės mažiau aromatingas gėles, kad jos neužgožtų patiekiamos vakarienės aromato.
Žvakės gali padėti sukurti jaukią ir intymią atmosferą. Stalo centre pastatykite žvakidę arba didesnę žvakę, o aplink ją - kelias mažesnes žvakes. Trumpesnės ir platesnės žvakės tinka kasdieniam valgymui ir neturėtų trukdyti svečiams matyti.
Per tokią vakarienę tikimasi kelių patiekalų ir didesnio gėrimų pasirinkimo, o tai reiškia daugiau stalo įrankių ir taurių. Yra keletas valgymo ir etiketo taisyklių, kurių turėtumėte laikytis. Pasidalinsime taisyklėmis, kurių vertėtų nepamiršti.
Jums prireiks:
3 svarbiausios taisyklės :
1. Skirtingi stalo įrankiai kiekvienam patiekalui
2. Pirmiausia naudokite toliausiai nuo lėkštės esančius stalo įrankius
3. Sudėkite stiklines tokia tvarka, kokia jas naudosite vakarienės metu
Rinkitės šventiškesnius ir elegantiškesnius stalo įrankius, kad visas stalas sukurtų šventinės prabangos jausmą. Stalo įrankių skaičius priklauso nuo patiekalų skaičiaus, o vienoje pusėje galima dėti ne daugiau kaip tris įrankius.
Tačiau kaip išdėlioti stalo įrankius? Kad netektų rausti kaip Julijai Roberts filme „Graži moteris“, išmokysime jus paprastos taisyklės. Įrankį, kurį ketinate naudoti pirmiausia, padėkite toliausiai nuo lėkštės. Taip su kiekvienu patiekalu reikės rinktis vis arčiau lėkštės esantį įrankį.
Salotų šakutė bus pirmoji iš kairės, o pagrindinio patiekalo šakutė bus arčiau lėkštės. Dešinėje lėkštės pusėje yra peilis pagrindiniam patiekalui ir šaukštas. Virš lėkštės padėkite įrankius desertui.