30 000+ prekių su pristatymo iki Kalėdų garantija →
10 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Kalėdiniai meduoliai: receptas ir patarimai, kaip juos papuošti

Kvapnūs ir gražiai papuošti meduoliniai sausainiai yra kiekvieno kalėdinio stalo puošmena. Kad ant jūsų stalo netrūktų šių saldumynų, parengėme receptą ir keletą patarimų, kaip sausainius papuošti įdedant kuo mažiau pastangų.

Taigi, išbandykime! Išsikepkite gardžių imbierinių sausainių pagal tinklaraštininkės In kitchen with Zuz receptą.

Tešlos ingredientai

  • 520 g persijotų įprastų miltų
  • 225 g persijotos cukraus pudros
  • 105 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 2/3 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1,5 valgomojo šaukšto meduolių prieskonių
  • 6 valgomieji šaukštai medaus
  • 3 valgomieji šaukštai kakavos

Glajaus ingredientai

  • 200 g itin smulkios cukraus pudros (persijotos bent du kartus)
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
  • pasirinktinai, maistinių dažų

Tešlos paruošimas

Prieš pradėdami ruošti tešlą, bent 20 minučių prieš tai išimkite sviestą iš šaldytuvo, kad jis suminkštėtų.

Sumaišykite dubenyje sausus ingredientus, t. y. persijotus miltus, cukrų, kepimo sodą, meduolių prieskonius, kakavą.

Kartu įmaišykite kiaušinius, suminkštintą sviestą ir medų.

Įsitikinkite, kad ingredientai yra gerai įmaišyti. Jei naudojate virtuvinį kombainą, tešlą minkykite bent 5 minutes, kad susiformuotų vientisa tešla.

Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve per naktį. Jei skubate, tešlai šaldytuve leiskite pailsėti bent 4 valandas.

Imbierinių sausainių kepimas

Įkaitinkite orkaitę iki 170°C temperatūros.

Atšaldytą tešlą padalykite į atskirus gabalėlius. Juos iškočiokite kočėlu į maždaug 0,5 cm aukščio lakštą. Naudodami mėgstamas formeles išpjaukite atskiras figūrėles ir sudėkite jas ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi

Kepkite 8-10 minučių 170°C temperatūroje

Iškart išėmę iš orkaitės, karštus sausainius aptepkite plaktu kiaušinio tryniu – jie gražiai blizgės. Leiskite sausainiams atvėsti ant metalinių grotelių. Kai atvės, pradėkite juos puošti.

Imbierinių sausainių puošimas

Paruoškite glajų.

Pirmiausia kruopščiai persijokite cukrų, kad glazūroje nesusidarytų gumuliukų, kurie užkimštų konditerinį švirkštą.

Mentele dubenyje išplakite cukrų, citrinos sultis ir kiaušinio baltymą iki vientisos masės. Visada ingredientus maišykite patys, nes maišytuvas į juos įvarytų oro ir glajus sutrupėtų.

Be to, kiaušinio baltymo glajus neturėtų liestis su metaliniu daiktu, kad išlaikytų savo spalvą ir konsistenciją. Jis neturėtų tirpti ant lėkštės, o nuėmus nuo menteles, turėtų susidaryti standi viršūnė.

Švirkštą pripildykite glajumi ir papuoškite pagal pageidavimą.

Bonami patarimas

Dėžutę su nepanaudotu glajumi visada uždenkite drėgna šluoste, kad glajus nesukietėtų.

Glajus linkęs tirštėti, todėl jį dozuokite mažomis porcijomis. Taip pat galite pripildyti kelis maišelius, o nepanaudotus – laikykite šaldytuve.

Glajų visada sunaudokite tą pačią dieną.

Bonami patarimai, kaip puošti meduolius

  • Lygius potėpius sukursite neliesdami paviršiaus ranka ir stengdamiesi glajų kloti tarsi virvelę.
  • Dar viena klasikinė technika yra glajų šiek tiek praskiesti vandeniu, maždaug po pusę arbatinio šaukštelio. Tada, dantų krapštuku arba šepetėliu paskirstyti jį po visus meduolius, kad susidarytų lygus paviršius.
  • Jei nenorite meduolių puošti glajumi, pabandykite raštuotu kočėlu sukurti įdomų raštą ant tešlos prieš ją išpjaustant. Kitas variantas – meduolių antspaudai.
Bonami patarimai minkštiems imbieriniams sausainiams

  • Meduolinius sausainius visada kepkite tik iki rausvos spalvos.
  • Meduolinius sausainius sudėkite į popierinę dėžutę, išklotą servetėlėmis, ir laikykite vėsiame, sausame sandėliuke. Dėl drėgmės pertekliaus, sausainiai gali supelyti.
  • Įdėjus per pusę perpjautą obuolį į popierinę dėžutę kartu su meduoliniais sausainiais, juos suminkštinsite. Įdėję obuolį su odele, užtikrinsite, kad jis nesugadins meduolių.
  • Vietoje obuolio, taip pat galite išbandyti duonos gabalėlius.

Nuotrauka: In kitchen with Zuz