Iki -15 % nuolaida vonios kambario prekėms | Sutaupykite →
Mid Season Sale | Sutaupykite iki 50% →
5 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Kalėdinis pyragas: receptas ir patarimai, kaip paruošti

Jei norite palepinti savo artimuosius desertu, kuris ne tik puikiai atrodo, bet ir nereikalauja daug laiko, iškepkite vaisių pyragą.

Be to, galėsite panaudoti razinas, datules, riešutus ar cukruotus vaisius, likusius nuo kalėdinių sausainių kepimo.

Pasisemkite įkvėpimo iš tinklaraštininkės In the kitchen with Zuz recepto ir mūsų patarimų, kaip iškepti skanutėlį vaisių pyragą.

Tešlos ingredientai

  • 6 kiaušinių tryniai
  • 1 kiaušinis
  • 150 g įprastų kvietinių miltų + kepimo formai pabarstyti
  • 150 g cukraus pudros
  • 5 g kepimo miltelių
  • 100 g cukruotų vaisių (aš naudojau papają)
  • 20 g spanguolių
  • 50 g sviesto + kepimo formai ištepti
  • spanguolių ir cukruotų vaisių papuošimui, taip pat galite naudoti pjaustytus migdolus
  • ½ citrinos žievelės

Glajui skirti ingredientai

  • 150 g plakta grietinėlė (33 proc.)
  • 150 g juodasis šokoladas

Tešlos paruošimas ir kepimas

Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.

Į maišymo indą sudėkite kiaušinių trynius, kiaušinį, tarkuotą citrinos žievelę ir cukrų. Dubenį pašildykite vandens vonelėje virš puodo su karštu vandeniu ir maišykite, kol mišinys pasieks 55°C temperatūrą.

Suplakite plakikliu arba virtuviniu kombainu iki masė taps tiršta ir suputos. Maišydami pamažu suberkite miltus ir kepimo miltelius. Kai masė taps vientisa ir glotni, sudėkite cukruotus vaisius, spanguoles, o pabaigoje – ištirpintą ir atvėsintą sviestą.

Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą ir tolygiai paskirstykite. Kepkite 170°C temperatūroje maždaug 40 minučių.

Prieš išimdami iš orkaitės patikrinkite pyragą mediniu iešmeliu. Išimtas iš tešlos medinis iešmelis turi būti sausas.

Vaisių pyrago puošimas

Iškepusį vaisių pyragą kelioms minutėms palikite atvėsti skardoje, tada išverskite ant metalinio stovo ir leiskite visiškai atvėsti.

Puode pašildykite grietinėlę iki 60°C temperatūros, supilkite į dubenį su smulkintu šokoladu ir maišykite, kol pasidarys vientisa masė.

Pastatykite kepimo skardą, ant jos uždėkite metalines groteles, ant jų padėkite pyragą ir pradėkite pilti šokoladą. Vaisių pyrago viršų papuoškite likusiomis spanguolėmis ir cukruotais vaisiais.

Bonami patarimai, kaip iškepti vaisių pyragą

  • Kad vaisių pyragas orkaitėje nesubyrėtų, pasirūpinkite, kad kiaušiniai būtų išplakti iki tirštų putų.
  • Į tirpstantį šokoladą įpilkite šiek tiek riebalų. Jį galite suplakti su trupučiu grietinėlės ar net gabalėliu sviesto.
  • Jei iškepusio vaisių pyrago dugnas yra labiau apskrudęs, atvėsus, apskrudusią pyrago dalį galite nupjauti.
  • Vaisių pyragą taip pat galite kepti keksiukų formelėje. Tuomet iškepusius keksiukus papuoškite šokoladu arba marcipanu.
  • Keksiukus galite puošti ne tik cukruotais vaisiais, bet ir riešutais ar šaltyje džiovintomis avietėmis.

Nuotrauka: In kitchen with Zuz