15 % nuolaida su kodu PAVASARIS15 | Tik iki vidurnakčio →
-20 % kilimams Flair Rugs su kodu FLAIR20 | Sutaupykite →
5 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Pikantiškos ir saldžios cukinijos: 2 paprasti ir greiti receptai

Pristatome jums du receptus, kuriems galėsite panaudoti cukinijų derlių. Tai – sūri galetė ir purus pyragas su kremu.

Cukinijų galetė su citrina ir maskarpone

Cukinijų galetės puikiai tinka kaip prabangūs pusryčiai, vasaros vakarienė ir kaip greitas patiekalas pietų dėžutėje ar iškyloje. Jų skonis puikus karštos ir ką tik ištrauktos iš orkaitės, bet ne mažiau skanus ir atšaldytos tiesiai iš šaldytuvo. Jos taip pat puikiai tiks bet kokiam vakarėliui, net ir kepsnių, be to, gražiai atrodys ant bet kokio stalo. Jomis galėsite mėgautis vienomis, su daržovių salotomis, vytintu kumpiu arba kaip garnyru, pavyzdžiui, prie mėsos ar kepto sūrio.


Patarimas: tradiciškai tiek pikantiškos, tiek saldžios galetės gaminamos iš sviestinės tešlos, tačiau labai skanios ir iš sluoksniuotos tešlos, kurią įsigyti galite parduotuvėje.

Jei mėgstate, maskarponės įdarą keiskite mažiau riebia rikota arba kreminiu sūriu. Cukinijos geriausiai tinka galetėms, jei jos yra mažos ir plonos, o viduje nėra sėklų. Supjaustykite jas labai plonais griežinėliais, kad jos iškeptų tuo pat metu kaip ir tešla.

Ingredientai:
  • 300 g sluoksniuotos tešlos arba sviestinės tešlos (receptas toliau),
  • 150 g maskarponės,
  • ½ citrinos,
  • 2 nedidelės cukinijos,
  • druska, baltieji pipirai.

    Kaip gaminti:
    1. Sumaišykite maskarponę su citrinos žievele ir citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Cukiniją supjaustykite labai plonais griežinėliais.
    2. Tešlą iškočiokite į blyną (galite naudoti ir iš anksto paruoštą sluoksniuotą tešlą) ir iš jos išpjaukite bet kokio dydžio apskritimus, pavyzdžiui, pagal lėkštę. Mūsų atveju, naudojome 20 cm ir 18 cm skersmens lėkštę.
    3. Kiekvieno apskritimo vidurį patepkite maskarponės įdaru, padėdami jį maždaug 2 cm nuo krašto. Ant maskarponės dviem sluoksniais paskleiskite cukinijų griežinėlius, ant cukinijų užberkite druskos ir užlenkite tešlos kraštus į vidų ant cukinijų. Tešlos kraštus patepkite plaktu kiaušiniu, taip pat galite pabarstyti druska ir sezamo sėklomis.
    4. Kepkite galetes iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje, kol kraštai pasidarys auksinės spalvos, maždaug 15-25 minutes.

  • Kaip pasigaminti tešlą?

    Ingredientai:
  • 200 g miltų,
  • 110 g šalto sviesto,
  • 1 kiaušinio trynio,
  • 1 valgomojo šaukšto šalto vandens,
  • žiupsnelio druskos.


    Kaip gaminti:
    1. Miltus ir druską sumaišykite su sviestu, kad gautųsi trupiniai, įmaišykite kiaušinio trynį ir vandenį ir užminkykite tešlą.
    2. Dirbkite greitai, kad sviestas nepradėtų tirpti.
    3. Suvyniokite tešlą į plastikinę plėvelę ir bent valandą palaikykite šaldytuve, tačiau galite laikyti ir ilgiau, iki kitos dienos. Prieš iškočiojant tešlą, leiskite jai trumpam ataušti, bet tik tiek, kad būtų galima su ja dirbti, net ir iškočiojant ji turi būti pakankamai atšaldyta.

    Sudėtingumas: Lengvas
    Laikas: iki 1 val.
    Porcijų skaičius: 3 mažesnės galetės
  • Cukinijų pyragas su šokoladiniu kremu

    Cukinijos yra tokios universalios, kad puikiai tinka ir saldiems kepiniams, nes tešlai suteikia nuostabaus minkštumo. Jau ir taip gardų cukinijų pyragą su šokoladiniu kremu pakylėjome iki prabangaus deserto, o jei jį papuošite šviežiais vaisiais, pyragas taps tikra puota akims.


    Pasiruoškite tešlą:
  • 80 g kambario temperatūros sviesto,
  • 120 g cukranendrių cukraus,
  • 1 kiaušinis,
  • 250 g miltų,
  • 50 g kakavos,
  • 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto arba pastos,
  • 1 arbatinis šaukštelis maltos kavos,
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių,
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos,
  • žiupsnelis druskos,
  • 2 puodeliai tarkuotų cukinijų (tai maždaug 1 vidutinio dydžio, sverianti 300-350 g cukinija).

    Kremui reikės:
  • 200 ml grietinėlės (30 %),
  • 160 g šokolado (min. 45 % kakavos masės),
  • 200 g maskarponės.

    Papuošimui:
    Šviežių vaisių, valgomų gėlių ir kt. pagal savo skonį.

    Kaip gaminti:
    1. Sviestą išsukite su cukrumi iki purios masės, po kurio laiko įmuškite kiaušinį ir įpilkite vanilės ekstrakto.
    2. Miltus sumaišykite su kakava, kepimo milteliais, soda ir žiupsneliu druskos, ir šį mišinį įmaišykite į išplaktą masę. Galiausiai, sudėkite tarkuotą cukiniją su jos sultimis. Švelniai išmaišykite ir paskleiskite tešlą ant kepimo popieriumi išklotos arba riebalais išteptos ir miltais pabarstytos kepimo skardos. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min.

    Kremo paruošimas:
    1. Grietinėlę sudėkite į puodą, kad pašiltų ant silpnos ugnies. Kai pradės kilti pirmieji burbuliukai, nukelkite grietinėlę nuo viryklės ir sudėkite smulkintą šokoladą.
    2. Kai šokoladas ištirps, kruopščiai išmaišykite masę, kad ji taptų vientisos konsistencijos.
    3. Uždenkite maistine plėvele ir kai jis atvės, padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, geriausia – per naktį, kad sustingtų.
    4. Galiausiai, atvėsusį kremą suplakite su maskarpone, ir juo aptepkite pyragą.

    Sunkumas: Lengvas
    Laikas: 1 val: iki 1 val. + aušinimo laikas
    Porcijų skaičius: apie 12 pyragėlių