Ši svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie failų naudojimą, taikymą ir patvirtinimą rasite čia

ok
Menu
5 € jumsRegistracijaPrisijungimas5 € jumsKrepšelis
PradžiaPradžiaĮkvėpimas

Gardūs ant grotelių kepti sezoniniai patiekalai

autorė Diana Oana (@cantboilanegg)

_

Saulės spinduliai suteikia energijos ir motyvuoja judėti: nesvarbu, ar tai būtų baidarių ar dviračių žygiai gražiausiais Lietuvos kampeliais, šokiai iki ryto, o gal maudynės ežere... viskas byloja apie nuotykių kupiną vasarą! Ne paslaptis, kad gamtos apsuptyje galime ne tik atsipalaiduoti ir pamiršti visus rūpesčius, bet ir iš tiesų pasimėgauti maistu.

Maisto tinklaraštininkė Diana Oana (@cantboilanegg) paruošė 3 išskirtinius receptus
, kuriais labai norime pasidalinti.
Ar esate pasiruošę?

Maži maltinukai

Ar žinojote, kad didžiausias kada nors iškeptas maltinukas svėrė beveik pusė tonos? Įsivaizduojate? Pusė tonos! Skamba įspūdingai, tiesa? Kad ir kaip mėgstame stebinti, šį kartą kepsninių sezoną siūlome atidaryti su šiek tiek mažesniu, tačiau labai gardžiu rumunišku patiekalu, kuris savo forma primena maltinukus „kofta“ iš Artimųjų Rytų.

Ingredientai:

• 300 g maltos avienos arba kiaulienos (geriausia rinktis riebesnę mėsą),
• 300 g maltos jautienos,
• 150 ml jautienos sultinio,
• 3-4 česnako skiltelių,
• Prieskoniai: šaukštelis druskos, ½ šaukštelio juodųjų pipirų, ½ šaukštelio maltos paprikos, ½ šaukštelio maltos aitriosios paprikos, ½ šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų, ½ šaukštelio maistinės sodos,
• 50 ml mineralinio vandens,
• medinių iešmelių.

Kaip gaminti:

1. Jautienos sultiniui pagaminti jautienos kaulus virkite ant silpnos ugnies gausiai pasūdytame vandenyje. Greitpuodis šį darbą atliks dar greičiau.
2. Smulkiai supjaustykite česnaką ir sumaišykite su visiškai atšaldytu jautienos sultiniu.
3. Sumaišykite abiejų rūšių maltą mėsą, suberkite prieskonius ir minkykite rankomis arba virtuviniu kombainu, vis įpildami jautienos sultinio. Maltą mėsą minkykite 12-15 minučių.
4. Minkymo pabaigoje įpilkite mineralinio vandens.
5. Gautą masę sudėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite pasimarinuoti 12 valandų arba per naktį šaldytuve.
6. Rankomis formuokite mažus maltinukus, suteikdami jiems apie 3 cm skersmens ir 10-12 cm ilgio cilindro formą.
7. Į kiekvieną maltinuką išilgai nuo vieno galo iki kito įsmeikite po medinį pagaliuką.
8. Maltinukus kepkite ant gerai įkaitintų grotelių, vengdami tiesioginės liepsnos. Maltinukus apkepkite po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės vartydami kepsninės žnyplėmis.
9. Juos patiekite karštus su duona ir garstyčiomis.

Vištienos iešmeliai su daržovėmis ir dešrelėmis

Kitas vasariškas patiekalas yra vištienos iešmeliai su daržovėmis ir dešrelėmis. Jis – ypač populiarus Rumunijoje.

Ingredientai:

• 300 g rūkytos dešrelės,
• 300 g vištienos krūtinėlė,
• daržovės (paprika, svogūnai, cukinijos),
• medinių iešmelių,
• marinatui: 30 ml alyvuogių aliejaus, 3 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių, 3 šaukštai sojos padažo, 2 šaukštai balzaminio acto, šaukštas Voršesterio padažo, šaukštas rudojo cukraus, 3 česnako skiltelės, šaukštelis druskos, ½ šaukštelio pipirų.

Kaip pagaminti:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus.
2. Vištienos krūtinėlę supjaustykite 3-4 cm kubeliais ir sudėkite į dubenį su anksčiau paruoštu marinatu.
3. Norint, kad vištienos krūtinėlė būtų sultinga, gabaliukus palikite marinuotis 30 minučių šaldytuve.
4. Dešreles, daržoves ir vištienos gabaliukus supjaustykite 2 cm storio griežinėliais.
5. Ant medinio iešmelio pakaitomis smeikite daržovių, vištienos ar dešrelių gabalėlius.
6. Iešmelius kepkite ant karštų grotelių, kiekvieną pusę apsukdami grilio žnyplėmis, kol mėsa apskrus.

Grybai su sūriu ir krapais

Jei savo draugų rate turite vegetarų, nepamirškite palepinti ir jų! Ką manote apie sūriu ir krapais įdarytus pievagrybius? Jie gali būti ne tik gardus pagrindinis patiekalas, bet ir garnyras ar užkandis. Viskas vienoje lėkštėje.

Ingredientai:


• 12-15 pievagrybių,
• 200g fetos sūrio,
• 1 kiaušinio,
• kelių žalių krapų lapelių,
• šviežiai maltų pipirų.

Kaip gaminti:

1. Nuplaukite ir išvalykite pievagrybius.
2. Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite sūrį ir išmaišykite iki vientisos masės.
3. Susmulkinkite žalius krapus ir įmaišykite į kiaušinio ir sūrio masę. Kadangi fetos sūris yra pakankamai sūrus, druskos papildomai berti nereikia.
4. Kiekvieną grybą užpildykite kiaušinio, sūrio ir krapų mase. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais.
5. Kepkite ant įkaitintų grotelių 12–15 minučių arba iki auksinės rudos spalvos.
6. Iškepusius grybus, patiekite su taure vyno.

Atraskite daugiau įkvėpimo!