Ar per Velykas norite pradžiuginti savo artimuosius kuo nors iš tiesų ypatingu? Pirmyn!
Pasigaminkite brioche bandeles, citrininį pyragą arba keksą su maisto tinklaraštininke Hanna Smuczer.
Ant velykinio stalo neturėtų trūkti vaisingumo simbolio – brioche bandelių.
Ingredientai 19 bandelių pagaminti:
• 500 g kvietinių miltų
• 1/2 šaukštelio druskos
• 90 g cukraus pudros
• 1 kiaušinis
• 80 g sviesto
• 250 ml pieno
• 25 g šviežių mielių
• pipirų papuošimui
1. Miltus sumaišyti su druska, cukraus pudra ir sutrinti su sviestu. 1 arbatinį šaukštelį cukraus įmaišyti į šiltą pieną kartu su šviežiomis mielėmis ir uždengti. Palikite pakilti 5-7 minutėms ir supilkite į miltus.
2. Įmuškite kiaušinį į dubenį, išplakite šakute, pusė plakinio supilkite į miltus ir minkykite. Uždenkite ir palikite kilti 40-50 minučių.br>
3. Pakilus, tešlą padalinkite į 50 gramų gabaliukus. Gabaliukus iškočiokite į juosteles ir dailiai susukite į mazgą.
4. Iš vieno mazgo galo suformuokite paukščio galvą, kitą galą išlyginkite ir suformuokite uodegą.
5. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite suformuotas bandeles ir leiskite pakilti 30 minučių. Jų viršų patepkite likusio kiaušinio plakiniu ir papuoškite pipirais.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite iki auksinės spalvos apie 20 minučių. Baigiant kepti, galite įjungti ventiliatorių, kad tešlos paviršius tolygiai apskrustų iš visų pusių.
Ingredientai tešlai:
• 160 g kvietinių miltų
• 50 g cukraus pudros
• 1 žiupsnelis druskos
• 1 šaukštelis kepimo miltelių
• 80 g šalto sviesto
• 2-3 šaukštai šalto vandens.
Ingredientai citrininiam kremui:
• citrinos sultys (4 citrinų)
• 4 kiaušiniai
• 150 g cukraus
• 1/2 šaukštelio druskos
• 20 g vanilinio pudingo miltelių
Ingredientai morengui:
• 2 kiaušinių baltymai
• 90 g cukraus
1. Miltus sumaišyti su persijota cukraus pudra, druska ir kepimo milteliais, tada į masę sudėti šaltą sviestą. Į vidurį pilti šaukštą šalto vandens, minkyti tešlą ir leisti jai atvėsti šaldytuve bent 30 minučių arba visai nakčiai.
2. Su miltais pabarstytu kočėlu iškočioti tešlą. Patepti kepimo formą sviestu, sudėti tešlą ir pradurti ją šakute. Ant jos dėti suglamžytą, o paskui perlenktą kepimo popierių ir pabarstyti keraminėmis kepimo pupelėmis, kurios padės išlaikyti tešlos formą. Kepti 15 minučių (su ventiliatoriumi įjungtu viršuje ir apačioje) 180 laipsnių temperatūroje. Tada išimti keramines pupeles ir kepti dar 10 minučių. Dugną aptepkite kiaušinio baltymu.
3. Citrininiam kremui pagaminti, sulčiaspaudėje išspauskite citrinas, įmaišykite pudingo miltelių ir kiaušinius. Visą mišinį kartu su granuliuotu cukrumi virkite puode ant mažos ugnies nuolat maišydami. Kai užvirs, išjunkite ir palikite atvėsti.
4. Morengą pagaminti iš tiesų paprasta. Cukrų plakite su kiaušinių baltymais iki standžių putų. Svarbiausia, cukrų berti ne iš karto, o palaipsniui. Tešlos viduje paskleiskite likusį trynį. Citrininį kremą išmaišykite ir supilkite į tešlą, tada torto viršų papuoškite mentele arba konditeriniu švirkštu išsklaidę morengą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Palikite atvėsti per naktį ir ryte jau galėsite juo mėgautis!
Ingredientai:
• 500 g kvietinių miltų
• 100 g cukraus
• 1 vanilinio cukraus pakuotės
• 1/2 šaukštelio druskos
• 100 g migdolų griežinėlių
• 150 ml šilto pieno
• 30 g šviežių mielių
• 2 kiaušinių
• 150 g sviesto
• 100 g razinų
• 1 šaukštas romo
• Glaistui:
• 100 g balto šokolado
• 1–2 šaukštai kepimo aliejaus
• pieninio arba juodojo šokolado
1. 1 arbatinį šaukštelį cukraus išmaišyti šiltame piene, sutrinti šviežias mieles ir uždengus palikti pakilti 6-7 minutes.
2. Razinas pamirkyti šiltame vandenyje, sumaišytame su trupučiu romo. Tuo tarpu įdėkite dubenį į virtuvinį kombainą, sudėkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską, migdolų skilteles, minkštą sviestą ir kiaušinius. Viską išplakite. Kai mielės aktyvuosis, jas supilkite į tą patį dubenį. Minkykite, o pabaigoje įmaišykite išmirkytas razinas.
3. Uždenkite tešlą ir leiskite jai pakilti du kartus po 1,5 valandos. Tada iškočiokite tešlą su miltais pabarstytu kočėlu iki A4 lapo formato dydžio. Iš tešlos suformuokite cilindrą, kad paskui galėtumėte jį gražiai įdėti į sviestu išteptą kepimo formą. Leiskite tešlai vėl kilti apie valandą. Kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-50 minučių.
4. Leiskite pyragui atvėsti ir apverskite jį. Vandens vonelėje stikliniame inde ištirpinkite susmulkintą baltąjį šokoladą, įmaišykite kepimo aliejų ir šaukštu užpilkite mišinį ant pyrago. Viršų pabarstykite migdolų griežinėliais ir smulkiai pjaustytu šokoladu.