15 % nuolaida su kodu PAVASARIS15 | Sutaupykite →
-20 % kilimams Flair Rugs su kodu FLAIR20 | Sutaupykite →
5 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Receptas: bandelės su spanguolių uogiene ir marcipanu

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Skandinavijoje labai populiarios bandelės – semla. Joms būdinga tiršta mielinė tešla, pagardinta kardamonu.

Tikrai dievišką desertą mums dovanoja tinklaraštininkė ir virtuvės šefė Mateja Delakorda, naujosios kulinarinės knygos Sunday Desserts autorė, kuri savo receptus taip pat skelbia maisto tinklaraštyje Odprta Kuhinja, pasiūlė naują žieminę šio gardaus deserto versiją. O štai patarimas – jei neturite kardamono, naudokite cukrų su burbono vanile. Skonis, žinoma, kitoks, bet taip pat be galo skanus.

Reikės:

16 gabalėlių: miltų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 valgomasis šaukštas kardamono miltelių arba cukraus su burbono vanile
  • 80 g suminkštinto sviesto
  • Įdaras:

    • 300 g spanguolių uogienės
    • 30 g marcipano
    • 250 g maskarponės sūrio
    • 150 g grietinėlės
    • 2 šaukštai cukraus pudros

    Papildomai:

    • išplaktas kiaušinis ir šaukštas pieno
    • cukrus pabarstymui

    Kaip gaminti?

    1. Pieną supilkite į plakiklio dubenį, įmaišykite mielių, įberkite šaukštą cukraus ir 2 šaukštus miltų. Išmaišykite ir palaukite 10 minučių, kol mielės pradės veikti.
    2. Į mieles sudėkite likusius ingredientus, išskyrus sviestą, ir minkykite nedideliu greičiu. Po 5 minučių pradėkite po truputį dėti suminkštintą sviestą. Minkykite dar 10 minučių. Iš lygios ir minkštos tešlos suformuokite rutulį ir uždengę dubenį palaikykite 10 minučių.
    3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
    4. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir padalykite į 16 dalių. Jei bandeles pasversite, kiekviena jų turėtų būti apie 40 gramų. Kiekvieną gabalėlį suformuokite į tvirtą rutuliuką. Sudėkite juos ant kepimo skardos, uždenkite šluoste ir leiskite pakilti dar 60-90 minučių, priklausomai nuo to, kiek šilta patalpa. Tešloje yra daug sviesto, todėl kildinimo procesas vyksta lėčiau.
    1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
    2. Bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir pienu ir pašaukite į orkaitę 15-20 minučių iki taps auksinės spalvos. Iškeptus keksiukus perkelkite ant grotelių ir leiskite jiems atvėsti.
    3. Ant uogienės užtarkuokite marcipaną ir sumaišykite.
    4. Pagaminkite kremą: išplakite grietinėlę ir į plakimo pabaigą įmaišykite maskarponę. Plakite iki standumo ir įmaišykite cukrų. Perkelkite į konditerinį maišelį su pasirinktu antgaliu.
    5. Kiekvienos bandelės viršų nupjaukite, truputį ją įspauskite ir pripildykite šaukšteliu uogienės. Ant viršaus uždėkite po šaukštą įdaro. Uždenkite nupjauta viršūne ir apibarstykite cukraus pudra.