-15% nuolaida Lovų kategorijai su kodu LABANAKTIS15*Netaikoma jau nukainotoms ir atrinktoms prekėms.

-15% nuolaida Lovų kategorijai su kodu LABANAKTIS15*Netaikoma jau nukainotoms ir atrinktoms prekėms.

Viskas apie apsipirkimą
Lietuvių
5 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Samanų pyragas: išsikepkite pavasarį

Barbora Říhová · 2022, kovo 28

Samanotas špinatų pyragas atkeliavo iš Turkijos, kur jis dažnai ruošiamas kaip bandelė su pieno kremo sluoksniu arba kaip klasikinis sluoksniuotas pyragas. Pristatome jums lengvesnį ir paprastesnį jo variantą. Dabar puikus metas savo šventinį stalą papuošti šiuo nuostabiu tortu!

Kokių ingredientų prireiks norint paruošti samanų pyragą?

Pagrindinis ingredientas, suteikiantis šiam pyragui ryškią spalvą, yra špinatai. Naudokite šviežius (tačiau teoriškai galite naudoti ir šaldytus). Mažieji špinatai bus šviesesnio ir ne tokio intensyvaus atspalvio nei įprasti špinatai. Nuotraukose – pyragas iš įprastų šviežių špinatų. Prieš gamybą, špinatų lapus atskirkite nuo stiebelių.

Kremas turkiškuose desertuose dažniausiai gaminamas iš pieno ir krakmolo/miltų. Į kremą įmušiau vieną trynį, kuris suteikia daugiau kremiškumo, minkštumo ir spalvos. Kad būtų išsaugotas autentiškumas, įmušiau tik vieną, bet galite įmušti ir daugiau (daugiausia 3 - 4). Į pyragą taip pat galima dėti maskarponės kremo. Paprastai, kremas sutirštinamas krakmolu/miltais, bet į jau paruoštą kremą taip pat galima dėti ir želatinos. Tokiam kremo kiekiui pakanka 20 gr želatinos miltelių, sumaišytų 50 ml šilto vandens. Ingredientai skirti 18-20 cm dydžio formai.

Pagrindui:

• 250 gr šviežių špinatų,
• 100 ml miltų,
• 50 ml aliejaus,
• 125 gr cukraus,
• 1 šaukšto vanilinio cukraus,
• 2 šaukštelių vanilės ekstrakto,
• 3 kiaušinių,
• pusės ekologiškos citrinos žievelės,
• 260 - 270 gr miltų,
• 2 šaukštelių kepimo miltelių,
• žiupsnelio druskos.

Kremui:

• 500 ml nenugriebto pieno,
• 80 gr miltų/krakmolo arba vanilinio pudingo (naudojome 1 pudingo pakelį ir 40 gr miltų),
• 1 didesnio kiaušinio trynys,
• 125 gr cukraus,
• 1/2 vanilės ankšties,
• braškių uogienės arba tyrės,
• 300 gr šviežių braškių,
• 200 ml plaktos grietinėlės (min. 33% riebumo),
• 1 pakelio želatinos.

Dekoracijoms:

• įvairių spalvų šokoladinių kiaušinių,
• įvairių uogų – aviečių, braškių, gervuogių ar granatų sėklų,
• valgomų gėlių, tokių kaip našlaitės, ramunėlės ir panašiai.

* Braškių tyrę gaminkite iš 200 gr braškių (šaldytų arba šviežių). Išvirkite jas su 50 ml vandens ir cukrumi. Tada sumaišykite iki tyrės.

Kaip namuose iškepti šį pyragą?

1. Pirmiausia, paruoškite pagrindą. Iki tyrelės masės sutrinkite špinatų lapelius be stiebelių, pieną ir aliejų.
2. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki purių putų, supilkite vanilės ekstraktą ir įtarkuokite citrinos žievelę.
3. Išsijotus miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Viską gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 175-180°C. Torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi, patepkite sviestu.
5. Supilkite tešlą į formą ir kepkite 30 - 40 minučių (mediniu smeigtuku patikrinkite, ar viskas iškepę).
6. Atvėsusio pagrindo viršų nupjaukite ir sulaužykite į smulkius trupinius – pasilikite juos apibarstymui. Likusį pagrindą perpjaukite per vidurį.

7. Kremą geriausia ruošti diena prieš. Sudėkite visus kremo ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite.
8. Jei naudosite pudingo miltelius, juos įberkite ir nuolat maišykite iki masė sutirštės.
9. Tada uždenkite maistine folija, leiskite atvėsti ir palikite šaldytuve iki kitos dienos.

10. Užbaikite gaminti kremą. Grietinėlę išplakite iki standžios masės ir dalimis įmaišykite atvėsusį kremą. Galima įberti cukraus pudros.
11. Apatinę perpjauto pagrindo dalį aptepkite braškių tyre ir kremu.
12. Geriausia kremą tepti aplink perimetrą, o paskui per vidurį.
13. Ant kremo uždėkite braškių skilteles, uždenkite kitu sluoksniu ir vėl tepkite tyrę bei kremą.
14. Kremą tepkite ant viso torto ir pabarstykite paruoštais trupiniais.

Finalas: tortą puoškite taip, kaip norite: šokoladiniais kiaušiniais, valgomomis gėlėmis, lapeliais ar vaisiais. Palikite jį sustingti bent kelioms valandoms šaldytuve.

5 patarimai, kaip papuošti tortą

• Užsukite į saldumynų parduotuvę ir išsirinkite sau tinkančias dekoracijas pagal spalvą ir išvaizdą. Puikiai tiks ir paprasti saldainiai, įvairūs riešutai šokolade, net guminukai.

• Norėdami puošti šokoladu, vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą ir apšlakstykite juo tortą.

• Rinkitės valgomas gėles, pavyzdžiui, našlaites.

• Padėtas ant padėklo, tortas trauks visų dėmesį. Jei padėklo neturite, tortą padėkite ant plokščios desertinės lėkštės.

• Kas dar tinka pavasariniam pyragui? Iš marcipano pagamintos morkos, gybūnai ir spalvoti kiaušiniai.

Straipsnį parengė Barbora Říhová iš Rebarboras Kitchen, kur ji dalijasi visais puikiais receptais.