14 % nuolaida kilimams su kodu KILIMAI14 | Sutaupykite →
10 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Ajvaro receptas ir 5 idėjos, kaip jį naudoti

Šis daržovių pagardas yra ypatingai populiarus Balkanuose. Ajvaras yra ne tik skanus ir sveikas, bet ir labai paprastas paruošti. Kviečiame pasigaminti.
Ajvaras puikiai tinka su mėsa ir ant skrebučio

Ajvaras puikiai tinka su mėsa ir ant skrebučio

Kas yra ajvaras? Tai Balkanų virtuvės lobis, pagamintas iš paprikų, cukinijų ir baklažanų. Juo galite gardinti kepinius, naudoti kaip užtepėlę sumuštiniams, kaip pagardą prie bet ko, nuo krekerių iki mėsos, naudoti gaminant kreminę pomidorų sriubą, padažus makaronams arba keptai mėsai. Panaudojimo galimybių iš tiesų be galo daug.

Ko reikės norint pagaminti ajvarą?

  • 5–6 raudonosios paprikos,
  • 1 mažas arba vidutinis baklažanas,
  • 1 maža ir vidutinė cukinija,
  • 3 skiltelės česnako (galite naudoti daugiau pagal skonį),
  • 1 – 2 šaukštai vyno acto – kad skonis būtų ryškesnis, vyno actą galite pakeisti balzaminiu actu,
  • 1 arbatinis šaukštelis rūkytos (arba saldžiosios paprikos),
  • aliejus,
  • druska, pipirai,
  • malti čili pagal jūsų skonį.

    Sudėtingumas: paprasta
    Laikas: 1,5 valandos
    Porcijų skaičius: 800–900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Kaip paruošti naminį ajvarą?

    1. Paruoškite daržoves. Nuplaukite ir gerai išvalykite. Paprikas perpjaukite pusiau arba ne itin smulkiais gabalėliais ir išimkite sėklas, cukiniją perpjaukite per pusę arba supjaustykite apskritimais.
    2. Supjaustytas cukinijas sudėkite į kepimo indą, baklažaną palikite sveiką arba perpjaukite pusiau.
    3. Ant viršaus suberkite paprikas. Viską sudėkite į kepimo formą, lengvai apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200°C apie 40-60 min., kol ant paprikų pasidarys juodos spalvos pūslelės. Galima kepti ir 200°C karšto oro gruzdintuvėje 15-20 min. Taip pat lengviau nulupti paprikas padeda, jei iškepus daržoves net trumpam, maždaug 10 minučių, uždengiate kepimo folija.
    4. Iškepus, kepimo skardas su daržovėmis kuriam laikui uždenkite kepimo folija. Tada nulupkite odelę nuo paprikų. Baklažaną perpjaukite per pusę ir išskobkite jo vidų.
    5. Taip paruoštas daržoves, įskaitant kepimo metu susidariusias sultis ir česnako skilteles, suberkite į trintuvą, supilkite actą, rūkytą papriką ir viską sutrinkite, galiausiai pagardinkite druska ir pipirais.
    6. Paruoštą ajvarą sudėkite į stiklines, o viršų aptepkite aliejumi, taip ajvaras išsilaikys ilgiau. Laikykite šaldytuve.

    Patarimas: prieš padedant laikymui, įsitikinkite, kad stiklainiai švarūs ir sausi.

    Patarimai, kaip naudoti ajvarą gaminant maistą arba kaip garnyrą

  • Ajvarą naudokite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Labai skanu su kepsniais, mėsos vėrinukais ir kotletais su bulvėmis.
  • Ar mėgstate makaronus? Ruošdami juos įdėkite ajvaro, jis suteiks gražią spalvą.
  • Ajvaras puikiai tiks naudoti kaip padažas daržovėms.
  • Makedonijoje pusryčiams patiekiamas ajvaras. Arba atskirai su kepiniais, arba su įvairiais omletais su keptu sūriu ir šonine.
  • Ajvaras taip pat pravers kepant ant grotelių. Jis papildo ne tik mėsą, bet ir tofu bei įvairių rūšių sūrius.