15% nuolaida su kodu VASARA15 | Sutaupykite →
10 € jumsRegistracijaPrisijungimasKrepšelis Menu

Kartą ir visiems laikams užkariaukite stalo etiketo pagrindus

Michaela Šelenberková
Michaela Šelenberková
Bonami Blogger

Užuot vakarieniavę priešais televizorių, pasimėgaukite prabanga prie gražiai padengto stalo. Pamatysite - vakaro atmosfera bus nepamirštama. Galbūt neprisimenate, kaip tinkamai paruošti stalą? Priminsime jums stalo etiketo ir serviravimo taisykles, bei padėsime rasti gražų indų rinkinį, kuris puikiai tiks tai ypatingai progai.

Kaip paruošti stalą neįpareigojančiai vakarienei

Įprasta vakarienė nuo oficialios skiriasi stalo įrankių ir taurių skaičiumi. Kasdienė, neoficiali vakarienė tikrai neprivalo paklusti visoms etiketo taisyklėms, bet proginiai, oficialūs patiekalai turėtų būti serviruojami laikantis etiketo. Nors svarbias sukaktis švenčiame ne kasdien, pasitelkdami etiketo principus galime ir kasdienę vakarienę paversti šiek tiek ypatingesne.

Jums prireiks :

1. Staltiesės ir padėkliukai

Jei vakarienė yra neįpareigojanti, kasdienė, galite nuspręsti, ar naudoti staltiesę, ar ne. Kiekvienam stalo nariui galite paruošti po atskirą staltiesėlę ar padėkliuką ir ant jo padėti pagrindinio patiekalo lėkštę. Galite žaisti su medžiagomis, stiliumi ir spalvomis. Prie staltiesėlių galite priderinti lėkštes ir stalo įrankius. Sulenkite popierinę arba lininę servetėlę per pusę arba į keturias dalis ir padėkite ją ant lėkštės.

2. Stalo įrankiai

Kairėje lėkštės pusėje padėkite šakutę, o dešinėje - peilį, kurio ašmenys būtų nukreipti į lėkštę. Jei patieksite ir sriubą, šalia peilio padėkite šaukštą. Kadangi po vakarienės būtinai reikia suvalgyti ką nors saldaus, deserto šaukštelį padėkite horizontaliai virš lėkštės į kairę pusę. Jei taip pat turite desertinę šakutę, jos vieta yra po šaukštelu, tačiau jos dantukai turi būti nukreipti į dešinę.

3. Taurės ir stiklinės

Ar prie vakarienės patieksite gero vyno? Paruoškite taures su koteliais ir padėkite jas dešinėje, virš peilio ir sriubos šaukšto. Vandens stiklinė turėtų būti statoma virš desertinių stalo įrankių, į kairę nuo vyno taurės.

4. Stalo dekoracijos

Nepakartojamą vakaro atmosferą papildys dekoracijos iš gamtos. Stalo viduryje tinka žema vaza su šviežia puokšte arba dubuo su džiovintomis gėlėmis. Rinkitės mažiau aromatingas gėles, kad jos neužgožtų patiekiamos vakarienės aromato.

Žvakės gali padėti sukurti jaukią ir intymią atmosferą. Stalo centre pastatykite žvakidę arba didesnę žvakę, o aplink ją - kelias mažesnes žvakes. Trumpesnės ir platesnės žvakės tinka kasdieniam valgymui ir neturėtų trukdyti svečiams matyti.

Kaip paruošti stalą iškilmingai šventinei vakarienei?

Per tokią vakarienę tikimasi kelių patiekalų ir didesnio gėrimų pasirinkimo, o tai reiškia daugiau stalo įrankių ir taurių. Yra keletas valgymo ir etiketo taisyklių, kurių turėtumėte laikytis. Pasidalinsime taisyklėmis, kurių vertėtų nepamiršti.

Jums prireiks:

  • Staltiesės ir servetėlių
  • Šventinių stalo įrankių
  • Taurių vendeniui, vynui ir galbūt šampanui
  • Vandens ir vyno ąsočių ar grafinų
  • Kavos puodelių
  • Serviravimo indų ir padėkliukų

3 svarbiausios taisyklės :

1. Skirtingi stalo įrankiai kiekvienam patiekalui

2. Pirmiausia naudokite toliausiai nuo lėkštės esančius stalo įrankius

3. Sudėkite stiklines tokia tvarka, kokia jas naudosite vakarienės metu

1. Staltiesės ir servetėlės

Pirmiausia stalą uždenkite didele balta staltiese. Abiejose stalo pusėse staltiesė turėtų peržengti stalo kraštus apie 25-30 cm. Proginėms vakarienėms geriausiai tinka medžiaginės servetėlės, sulenktos per pusę arba per ketvirčius, priklausomai nuo dydžio. Padėkite servetėlę kairėje lėkštės pusėje, kur bus šakutės.

2. Stalo įrankiai

Rinkitės šventiškesnius ir elegantiškesnius stalo įrankius, kad visas stalas sukurtų šventinės prabangos jausmą. Stalo įrankių skaičius priklauso nuo patiekalų skaičiaus, o vienoje pusėje galima dėti ne daugiau kaip tris įrankius.

Tačiau kaip išdėlioti stalo įrankius? Kad netektų rausti kaip Julijai Roberts filme „Graži moteris“, išmokysime jus paprastos taisyklės. Įrankį, kurį ketinate naudoti pirmiausia, padėkite toliausiai nuo lėkštės. Taip su kiekvienu patiekalu reikės rinktis vis arčiau lėkštės esantį įrankį.

Salotų šakutė bus pirmoji iš kairės, o pagrindinio patiekalo šakutė bus arčiau lėkštės. Dešinėje lėkštės pusėje yra peilis pagrindiniam patiekalui ir šaukštas. Virš lėkštės padėkite įrankius desertui.

3. Lėkštės

Padėkite lėkštę ant stalo, tiesiai ant staltiesės, kur ji bus iki pagrindinio patiekalo pabaigos. Ant pagrindinės lėkštės padėkite servetėlę, kad išvengtumėte trinties su kitomis lėkštėmis. Maža lėkštelė, padėta įstrižai pagrindinės lėkštės dešinėje, naudojama duonai arba sviesto peiliui.

4. Taurės

Visos taurės turėtų būti padėtos dešinėje pusėje tokia tvarka, kokia jos bus naudojamos per vakarienę. Per vakarienę paprastai pirmiausia patiekiamas baltasis vynas. Šampano taurę pastatykite į dešinę nuo pirmosios vyno taurės. Dėl savo formos šampano taurė yra vadinama fleita. Kartu su desertu patiekite kavą espreso puodelyje.

5. Stalo dekoravimas

Vaza su didele puokšte yra puošnus akcentas, tačiau gali užstoti vaizdą tarp svečių. Pasirinkite žemas vazas ir dekoracijas, pavyzdžiui, džiovintų gėlių puokštelę, žvakes, dekoratyvinius akmenukus ar net vardų lenteles svečiams. Ant medžiaginių servetėlių galite užklijuoti vardų etiketes. Taip pat galite pridėti ir kortelę su vakarienės meniu.